2015-01-30 17:43 #0 av: Henrik93

I den här artikeln kommer jag att prata lite om olika odlingsmetoder, bland annat den traditionella mosskullen.

Neofinetian, av Japanerna kallad "Fuuran", har en betydelse. Nämligen "Vindorkidéen". Detta eftersom Neos älskar vinden, den konstanta rörelsen i luften.

Det finns några metoder att odla Neofinetian på som ger både luft och snabb urtorkning, som också är något som arten föredrar.

Moss och bark mix:

En fin mix utav Mossa och bark, kanske tillochmed lite kokosfiber, där blandningen är 50% Mossa, 50% bark, är en fin början utav odlandet av Neofinetian. Detta eftersom Barken ger luft omkring rötterna (Förutsatt att man har en kruka med god ventilationsförmåga tex, extra många luft hål), och spaghnum mossan som håller fukt, men samtidigt torkar snabbt.

Om man vill så kan man även använda endast bark eller mossa i en vanlig plastkruka också, allt beror på hur mycket tid man vill lägga på vattning.

S/H:

Det finns de som odlar sina Neofinetior i Semi hydro kultur, med stor framgång.

Detta innebär att man använder sig av tex. lecakulor att plantera i och sedan låter vatten stå två cm upp i krukans botten.

mer om S/H kan du läsa här.

Den traditionella mosskullen:

Att odla en Neofinetia på traditionellt vis, är både vackert och roligt.

Det är varken svårt eller jobbigt med lite uppmärksamhet.

Det som man bör tänka på är att känna inuti mosskullen om det är torrt. Också att ge väldigt svagt med näring eftersom mossan ligger mot rötterna hela tiden, och om man då använder för mycket så bränner man lätt rötterna på orkidéerna.

Att tänka på:

Vissa odlingsmetoder kan ha olika effekter beroende på vilket klimat man har, omgivningen är viktig att se över, då Neofinetian också gillar riklig luftfuktighet.

Det är tillexempelt inte säkert att en bark mix fungerar lika bra i din lägenhet som hos en bekants lägenhet 30 mil bort.

Det bästa tipset är att prova en i taget och inte alla på en och samma gång, utifall just den metoden som du vill prova inte fungerar så bra för dig.