Annons:
Etiketterneofinetia-asiatiska-orkid-enartiklar
Läst 2560 ggr
Henrik93
2014-10-15 12:39

Fuukiran - Historian om Neofinetia

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I den här artikeln förklarar jag lite om Historian bakom Fuukiran (Neofinetia), och varför den är såpass populär.

Neofinetia falcata kom att kallas Fuukiran utav Japanerna i Edo eran runt 1600-talet. 

Fuukiran var en planta som var värd väldigt mycket, inte minst alla de naturliga mutationerna utav originalet. Den var högst uppskattad på grund utav sina variationer som fanns i flera exemplar. Men de rika hade monopol på plantorna.

Det sägs att Fuukiran var så exklusiv att dom skyddades med nät utav silver eller guld, och man var tvungen att bära skyddsmask när man skulle njuta utav att se på plantan, eftersom man inte fick lov att andas på dem.

Under 1800-talets Meiji restoration (Meiji ishin), kom läget dock att ändras, och intresset för Fuukiran skönk i samband med att Japan som land förändrades. 

Och det var inte förrän början på 1900-talet som man började att uppskatta Neofinetia igen, dock är den under vår tid inte lika exklusiv som på Edo eran där en sällsynt planta som såldes var lika mycket värd som ungefär ett stort hus med tillhörande mark. 

Nu var plantan på nytt populär och under tiden som man hittat fler och fler variationer så är värdet i plantorna väldigt olika. Och de har blivit mer eller mindre ett släkte att samla utav.

Några utav de arter som är lite mindre värda är de som har blivit korsade av olika variationer utav människan. Och anledningen till att naturvariationerna av de sällsyntare slagen är mer värda är på grund utav att mutationer som förändrar  de ursprungliga arterna är väldigt ovanligt.

Det finns flera olika delar på plantan som kan vara mer av en raritet än andra, bland annat stammen, lövfästen (tsuke), rötter och blom samt -bladform och färg.

Men trots att många variationer idag är lättillgängliga så finns fortfarande rariteter som idag kan säljas för väldigt stora pengar.

Fotografi utav Lise Beausejor.

Sajtvärd på Neofinetia Ifokus

Japanska och Asiatiska orkidéer

  • Redigerat 2022-05-13 10:22 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: