Annons:
Etiketterneofinetia-asiatiska-orkid-enartiklar
Läst 2785 ggr
Henrik93
10/11/14, 5:22 PM

Neofinetia f. - Variationer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artikeln handlar grundligt om de olika variationerna utav Neofinetia falcata. Från rot till blomma!

Neofinetia falcata är den enda egna arten inom Orkidé släktet, men trots sin egenhet finns den i flera olika variationer där det är ganska stora skillnader i typ av blad, form, storlek och färger samt färgskiftningar på både blad, Blommor och rötter! 

Det har gjort att Neo's inte bara är uppskattade under sin blomningsperiod, utan året om! Det finns några skiftningar som går i både gult och vitt (väldigt svag grön), utöver den gröna standarden. Men det finns även variationer som har inslag av rosa, brunt och lila. De skiftningar som de oftast har är i blad basen, som en rand i mitten längs bladet, ränder längs bladens kanter, tigerrandigt och blandad samt helt oregelbunden. Och som jag nämnde ovan så har även rötterna olika färg, som rosa, rubin röda, mörkbruna, vita och gröna i olika nyanser.

De olika variationerna är många och har troligen uppstått på grund utav mutationer dvs. Naturliga förändringar i plantans genetik. Och det finns i några hundratals olika former, vilka var och en fått egna namn på Japanska, men vissa även Koreanska namn. De mest eftertraktade variationerna kallas "Fūkiran" vilket grovt översatt betyder "den rike och noble ". 

 På bilden ser ni tre exempel på Neo variationer, varav den första kallas 'Gojo-Fukurin', och representerar de randiga variationerna, den andra kallas 'Kishusekko' som representerar variationer med gula partier, sedan ser vi 'Fugakuhou' som ungefär är en blandning av de två första. 

 Själv tycker jag att dessa variationer är helt underbara med tanke på att det i grunden är en helt vanlig Neofinetia falcata, som har helgröna löv och vita Blommor. Och de alla är lika fantastiska att se på!

Fotograf: Matt Woelfsen från Indiana

Sajtvärd på Neofinetia Ifokus

Japanska och Asiatiska orkidéer

  • Redigerat 5/13/22, 10:23 AM av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: